De luchtkwaliteit is een onderschat onderwerp op veel werkplekken. Op veel plaatsen waar mensen samenkomen, wordt de kwaliteit van de lucht niet gemeten en worden geen maatregelen genomen om die te verbeteren. Vanaf woensdag 9 juni mogen we opnieuw naar kantoor voor een terugkeermoment. Om het mogelijk te maken met meerdere mensen op dezelfde plaats te werken, is het van belang dat de luchtkwaliteit voortdurend wordt gemeten.

Voor de wereldwijde pandemie brachten bijna 90 % van de mensen hun tijd binnenshuis door. Nu lockdowns overal ter wereld de remedie zijn tegen het virus, is het een logisch gevolg dat dit aantal enkel toegenomen is. Dit geeft aanleiding tot bezorgdheid over de kwaliteit van binnenlucht, aangezien die bijna 100 keer meer vervuild is dan buitenlucht.

De lucht die we binnenshuis inademen kan dan ook invloed hebben op onze energie, focus en productiviteit. Voor gevoelige groepen (denk bijvoorbeeld aan chronisch zieken) kan dit zelfs bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen.

Als u de luchtkwaliteit in uw werkruimte onder controle heeft, kan dit het algemene welzijn van uw werkomgeving verbeteren of het onzichtbare, zichtbaar maken. Werkgevers kunnen bijgevolg met een gerust hard stellen dat hun kantoren veilig zijn.

Waarom moet je de luchtkwaliteit monitoren?

Luchtverontreiniging kan zowel op korte als lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid, de prestaties en het fysieke en psychologische welzijn. Het is dan ook niet zomaar dat er een verband bestaat tussen de luchtkwaliteit en de verspreiding van virusinfecties. Verschillende aspecten van het binnenmilieu zoals temperatuur, vochtigheid, zwevende deeltjes en kooldioxide kunnen van invloed zijn op de snelheid waarmee infecties zich verspreiden. Bijgevolg kunnen al deze aspecten de prestaties van werknemers beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, concentratieverlies en een lagere productiviteit. Voor gevoelige groepen kunnen deze aspecten bestaande aandoeningen zelfs verergeren of ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

i3cair - luchtkwaliteit op kantoor

Hoe kan je de luchtkwaliteit binnen monitoren?

I3CAIR is een eenvoudige oplossing voor het bewaken van, waarschuwen voor en rapporteren over de luchtkwaliteit binnenshuis. Bovendien is de oplossing volledig geïntegreerd met elke i3Touch interactief display. Door middel van omgevingsbewaking en gegevensanalyse verbetert i3CAIR het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van klaslokalen en werkomgevingen.

De basisconfiguratie biedt u de tools en het overzicht dat u nodig hebt om de luchtkwaliteit in een individuele kantoorruimte, vergaderzaal of klaslokaal te volgen. De i3CAIR Wellbeing Index meet nauwkeurig de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 niveaus en deeltjes en waarschuwt u wanneer u actie moet ondernemen om de omgevingscondities te verbeteren.

I3CAIR biedt een centraal, cloud-gebaseerd dashboard van alle sensoren binnen uw gebouw, of op meerder locaties, met volledige historische gegevens en geavanceerde rapportagemogelijkheden via i3RDM (Remote Display Management).

De welzijn index

De welzijn index van i3CAIR meet de 4 parameters op een accurate manier: temperatuur, vochtigheid, stofdeeltjes/fijnstof en koolstofdioxide (CO-2).

Temperatuur

Temperatuur speelt een belangrijke rol bij de besmettingsgraad van een virus en heeft ook invloed op de prestaties. Virussen kunnen goed gedijen bij temperaturen onder 18 °C. Bij warmere temperaturen (30 °C) verloopt de infectiesnelheid of de overdracht van virale infecties aanzienlijk trager. De ideale binnentemperatuur ligt tussen 18 °C en 24 °C om de atmosfeer gezond en comfortable te houden.

Luchtvochtigheid

Net als temperatuur kan de luchtvochtigheid in een kamer een effect hebben op de transmissiegraad of het gevoel van comfort in een ruimte. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 30 % en meer dan 55 % kunnen virusdeeltjes zeer besmettelijk blijven. Een luchtvochtigheid tussen 30 % en 55 % kan de besmettingsgraad vertragen en een kamer comfortabel houden. Een te lage luchtvochtigheid kan mensen vatbaarder maken voor verkoudheidsinfecties of aandoeningen van de luchtwegen, terwijl een te hoge luchtvochtigheid ook bepaalde allergische reacties kan uitlokken of bestaande allergieën kan verergeren.

Fijnstof/Stofdeeltjes

Zwevende deeltjes zijn een complex mengsel van microscopisch kleine deeltjes en vloeistofdruppeltjes. PM 2.5 zijn fijne zwevende deeltjes met een diameter van minder dan 2,5 micron. Virusdruppeltjes kunnen zich aan deze kleine deeltjes in de lucht hechten waardoor het besmettingsrisico van influenza-achtige virussen toeneemt.

Zwevende deeltjes van 2,5 micron of kleiner kunnen tot diep in de longen worden ingeademend, en kinderen en ioudere volwassen, actieve mensen en mensen met hart- of longaandoeningen (zoals astma) moeten voorzichtig zijn wanneer de PM 2,5 – niveaus hoger zijn dan 12,1 µg/m3.

Koolstofdioxide (CO2)

CO2 is de meest voor de hand liggende paramter van binnenluchtkwaliteit wanneer we spreken over de ventilatie van een ruimte. Als het CO2 niveau in een ruimte stijgt, vervangt kooldioxide de zuurstof die ons lichaam en onze hersenen nodig hebben, wat resulteert in een merkbaar ‘bedompte’ luchtkwaliteit van een ruimte.

Bij een gematigd CO2-niveau kan het concentratievemrogen, de concentratie en de algehele optimale werking van onze hersenen en ons lichaam afnemen. Bij hogere niveaus kunnen sommigen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of duiziligheid, verlies van concentratie en aandacht of zelfs verhoogde hartslag en misselijkheid in sommige gevallen.

Verhoogde CO2 niveaus in de bloedbaan kunnen ook het immuumsysteem onderdrukken, waardoor sommigen vatbaarder worden voor ziekten.

I3CAIR and i3Touch Interactieve touch displays

De i3CAIR is een plug en play uitbreiding op een i3Touch display. Sluit de i3CAIR-sensor gewoon via USB aan op het i3TOUCH-display en krijg gedetailleerde informatie over de luchtkwaliteit en ontvang waarschuwingen en tips over hoe u de kwaliteit van de omgevingslucht kan verbeteren.

Er verschijnt een widget in de launcher met real-time gegevens over de luchtkwaliteit in uw klas-/vergaderruimte. Krijg inzichtelijke gegevens over de luchtkwaliteit terwijl u werkt op het interactieve touch display.

Door op de widget in de linkerbovenhoek te tikken, krijgt u meer details over de verschillende metingen, zowel in real-time als in een 7-daags overzicht.

Geïntegreerd met i3RDM

I3CAIR wordt pas echt krachtig wanneer het gekoppeld wordt aan i3RDM. U krijgt toegang tot een centraal cloud dashboard waar alle sensorgegevens, waarschuwingen en meldingen kunnen worden geraadpleegd, samen met geavanceerde rapportagemogelijkheden.

Dit is het ultieme hulpmiddel voor een facility manager of veiligheidsadviseur om de luchtkwaliteit op te volgen en weloverwogen beslissingen te nemen met een speciaal i3CAIR – profiel. Bewaak meerdere ruimtes op elk moment en vanaf elke locatie met i3CAIR en i3RDM.

Wat is het volgende?

I3CAIR is het perfecte accessoire voor uw i3TOUCH interactieve display om de veiligheid en het welzijn van uw werkplek of klaslokaal te bewaken. Het handhaven van de ideale binnenluchtkwaliteit van uw organisatie of school kan enorme voordelen hebben voor de gezondheid en het welzijn, en creëert veilige ruimten om het risico op virusinfecties te minimaliseren.

Nu is het tijd om het zelf te ervaren! Als u i3CAIR bekijkt en geïnteresseerd bent in de oplossingen die beschikbaar zijn voor uw kantoor – of schoolomgeving, of als u met ons wilt praten over de verschillende i3TOUCH connectiviteitsopties, neem dan contact met op met Classo.

Meer info over het monitoren van de luchtkwaliteit in uw ruimtes?

Contacteer mij