Omdat je ongetwijfeld niet wil dat iemand via jouw digital signage oplossing een virus op je netwerk brengt om zo alles plat te kunnen leggen.-

Ransom software is helaas uitgegroeid tot een makkelijk verdienmodel van criminelen. Bepaalde al dan niet terroristische (actie)groepen willen maar wat graag jouw netwerk overnemen om op het juiste moment hun boodschap te brengen.

Online videomeetings die verstoord worden door pornografische content zijn een PR-ramp, zowel voor de gebruikers van de software als voor hun klanten. De recente aanvallen op de netwerken van Picanol, van enkele gemeentebesturen en van ASCO Zaventem bewijzen dat de criminelen de zwakke punten van grote bedrijven en organisaties weten te vinden. We mogen dit gevaar dus niet onderschatten.

Bovendien zijn alle (signage)schermen die op één of ander manier zijn gekoppeld met jouw netwerk potentiële ingangen tot dat netwerk. Even ongemerkt een USB stick inpluggen en het kwaad is geschied. Het gevaar loert dus niet alleen op het internet en bij andere externe IT toegangen. De praktijk leert dat een aanval veelal van binnenuit geïnitieerd wordt, om dan controle te hebben en na enkele weken of maanden de echte actie te starten.

Tot slot willen we nog het voorbeeld geven van een grote Nederlandse universiteit die vorig jaar het slachtoffer is geworden van een succesvolle ransom-aanval. De enige toepassing die is blijven werken na de aanval was de digital signage van LeftClick!